Metodmaterial i källvärdering

I dagens medielandskap, med alla de möjligheter som internet och sociala medier ger, är informationsflödet större än någonsin. I tider av krig och konflikter präglas informationsmiljön på internet av propaganda och desinformationskampanjer. För att ha möjlighet att orientera oss och fungera som aktiva deltagare i ett demokratisk samhälle måste vi kunna värdera den information som når oss genom olika kanaler. Därför har vi tagit fram detta metodmaterial i källvärdering.

Lathund i källvärdering

Materialet består av en lathund i källvärdering som dina elever kan tillämpa på en mängd olika typer av källor på internet. Den syftar till att vara en utgångspunkt för eleverna när de tränar upp sin källkritiska förmåga. Lathunden består av en steg-för-steg guide, som hjälper eleverna värdera källor på ett strukturerat sätt med hjälp av information och stödfrågor.

Kakhovka_HES (1)

Övning i källvärdering - Kachovkadammen

Till metodmaterialet hör också en enklare källövning, som handlar om kollapsen av Kachovkadammen i juni 2023, och vem som egentligen låg bakom. Används med fördel som introduktion till metodmaterialet och frågor om källvärdering i krigstidens informationsmiljö, som präglas av desinformation och propaganda.

Ladda ner materialet nedan!

  • Typ av material: Övning
  • Tema: Mänskliga rättigheter
  • Anpassad för ämnesplanerna: SH 1a1, SH 1B, SH 2
  • 60-120 min

Ladda ned material

Lathund i källvärdering - Elevmaterial
(documents/lathund_kallvardering_elev.pdf, 109.0 KB)
LADDA NED
Övning i källvärdering - Kachovkadammen - Elevmaterial
(documents/ovning_kallvardering_elev.pdf, 123.3 KB)
LADDA NED

Nyhetsbrev


Vill du alltid få det senaste från Amnesty i skolan?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få aktuell information om nytt material, aktiviteter och lektionstips.

Följ oss