Skriv för frihet i skolan

Skriv för frihet är en kampanj som uppmärksammar och stödjer ett antal individer runt om i världen som har gripits för att de har uttryckt sina åsikter, eller bara på grund av vilka de är. Samarbetsskolorna deltar i kampanjen och under 2015 bidrog de med över 10 000 namnunderskrifter till kampanjen.

Kampanjen genomförs samtidigt i ca 80 länder och går ut på att skriva brev och samla in namnunderskrifter. Dessa skickas till makthavare med kravet att dessa individers rättigheter ska respekteras. Brev skickas även till de människor som gripits.

Under 2015 deltog skolor runt om i landet i kampanjen och samlade in över tiotusen namnunderskrifter och skrev flera hundra så kallade “solidaritetsbrev”, alltså egna brev direkt till personerna.

Kampanj- och temadag

Tillsammans med kampanjen genomförs även en kampanj- och temadag på skolorna. Variationen är stor. Skolor har till exempel anordnat konserter för frihet, poesiuppläsningar, debatter, workshops, bjudit in föreläsare och anordnat seminarier i samband med den 10 december. På engelskalektionerna har elever skrivit personliga brev till de fängslade personerna, som sedan skickats till dem.

Skriv för frihet ger stora möjligheter att arbeta ämnesövergripande för att öka kunskapen och engagemanet bland eleverna.