SKRIV EGNA BREV PÅ ENGELSKA TILL STÖD FÖR EN MÄNNISKORÄTTSFÖRVARARE

På Jamaica dödas i genomsnitt två personer i veckan av polisen och det är ovanligt att någon ställs till svars för dessa utomrättsliga avrättningar. För fyra år sedan sköts Shackelia Jacksons bror ihjäl av polisen och sedan dess kämpar hon för rättvisa. Men det innebär stora risker. Polisen har mött hennes kamp med hot och trakasserier och skrämma Shackelia och hennes familj. I den här övningen får eleverna sätta sig in i Shackelia Jacksons fall, för att därefter skriva egna brev på engelska till stöd för henne.

Brev till premiärministern eller direkt till Shackelia Jackson

Övningen finns i två versioner: I den ena versionen får eleverna skriva ett formellt brev till Jamaicas premiärminister där de kräver att Shackelia Jackson och hennes familj ska skyddas från polisens trakasserier och att rättssystemet måste reformeras så att Shackelia Jackson andra vars anhöriga som dödats av polisen kan få rättvisa. I den andra versionen får de skriva brev direkt till Shackelia Jackson för att uttrycka sitt stöd och sin solidaritet.

Delta i global kampanj

Övningen passar för kurserna engelska 5 och 6. Om breven skickas deltar ni som skola i BRAVE – en Amnestykampanj till stöd för människorättsförsvarare runt om i världen.

• Typ av material: Övning
  • Tema: Yttrandefrihet
  • Anpassad för ämnesplanerna: ENG 5
  • 60-80 min

Ladda ned material

Write a letter – instruction for teachers
(documents/BRAVE2017-writealetter_LH.pdf, 790.8 KB)
Write a solidarity letter
(documents/BRAVE2017-Solidarityletter.pdf, 298.6 KB)
Write an appeal letter
(documents/BRAVE2017-Appealletter.pdf, 298.9 KB)

Fler tips kring övningen

Vem är Tep Vanny? Se en kort film om henne.